Nelson House.

 
 
 
 

November 2016

 

The Nelson Project asked for a marriage between various design styles to create elegant, multi-functional rooms within a uniquely configured building.

The clients were busy professionals with three children and required assistance to beautify a collection of spaces to suit their contrary aesthetic tastes, provide more room for entertaining and cater to storage needs.

Danielle took the time to listen and understand what we wanted for our family. Her patience throughout the process was appreciated and we love the feeling our home now exudes
— Ana R

The project included a full redesign of the master bedroom, living zone and dining zone.  Attention was paid to lighting selections, furniture, custom soft furnishings, wall finishes and spatial planning to strike a balance between functionality and polish.  With soaring ceiling heights in the open plan living zone, scale and proportion were addressed to create more intimacy and warmth.

In the living area a new table setting was sourced to engage with a handful of existing furniture items.  Thorough discussions between designer and clients allowed exploration of various spatial planning options and products before arriving at the most appropriate design solutions.  Deeply hued wall paint behind a symmetrical arrangement of new furniture and décor offered the ability to display an enormous collection of trinkets without disrupting the sense of calm.  Overall seating capacity was successfully doubled in the open plan zone and whilst living and dining areas were clearly delineated using floor coverings a sense of engagement between the two spaces was simultaneously maintained for seamless entertaining.

A combination of concealed storage and open shelving for display provides a backdrop for daily family life; kids can bounce around on the various seating options or the space can successfully hold a more formal gathering when needed.  The flexibility to transition is inbuilt; a key component of the brief from this active family.

The master bedroom is another multipurpose zone; this room not only transformed into a rich, moody parents’ retreat but new built in joinery offers additional functionality and flexibility through storage and a sophisticated work space when required.  Wall coverings, carefully chosen lighting and sumptuous fabrics offer a rewardingly textured and layered hideaway from the demands of the day for this industrious couple.

 

Photography – Tess Kelly