Charles House.

 
 
 
 

February 2017

 

The Charles Project was all about creating a haven of calm.  A pared back palette of neutrals in high quality materials resulted in spaces that are sophisticated, relaxing and still welcoming and warm.

The clients were young professionals with demanding careers and a brood of fur babies, wanting to come home to a sanctuary of peace and stillness.  Preparing to start a family, they also needed to extract maximum utility from existing spaces including storage.

Danielle was an absolute pleasure to work with. Our home not only looks beautiful, but is also a functional and calming space. Danielle kept to our aesthetic as a couple but helped us to select pieces outside our comfort zone, which we have fallen in love with.
— Katrina S.

The project involved new furniture, joinery additions, lighting, rugs, custom soft furnishings and art to much of the home.

In the living and dining rooms, high impact art engages with resilient, stylish furnishings.  With the cutest cats, dogs and children about the home, fabrics were specifically chosen to be hard wearing, easy to clean and even to disguise fur where possible. 

The upstairs study – a transitional zone – increased its value by way of the addition of a banquette seat with internal storage.  Desks were moved to the opposite side of the zone to better utilize available space and create a boundary around its perimeter, providing a private workspace.  A value-add came through effectively creating a room where a hallway had once been, through providing a comfortable nook in which to read, put on shoes, cuddle a pet or nurse a child.

Textured fabrics and finishes in subtle tones heighten the engagement of the senses in the master bedroom and nursery where things feel plush and welcoming.  These comforting interiors are layered with tactile elements to create a welcoming and warm energy whilst still being fresh, youthful, and modern.

A collection of art throughout the home sets the right tone in each space, whether cute, contemplative or edgy – and finished spaces were sophisticated but by no means precious; all furniture sits ready to be used without fuss or worry by all members of the household.

 

Photography – Tess Kelly